Boşanma dava dosyası karara çıkmış ne demek?
Boşanma davasında dosyanın karara bağlanması ne anlama gelir? Evliliğin sona erdirilmesinin talep edildiği boşanma davasında mahkeme süreci sonunda taraflar dosya taleplerinde dosyanın karara bağlandığına dair ifadeyi gördüklerinde kararın verilmiş sayılması gerekir.
Boşanma davası karara çıktıktan sonra ne olur?
Karara yasal süre içinde (gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 14 gün içinde) itiraz edilmezse karar kesinleşir. Mahkemenin kesin kararı boşanma kararı ise tarafların resmi evliliği sona erer.
Karara çıkmış boşanma dosyası kaç günde sonuçlanır?
Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Taraflar tebliğden itibaren iki hafta içinde itiraz etmezlerse karar kesinleşir. Bu nedenle dosyanın kesinleşmesi 2 ayı bulabilir.
Dosya karara çıktıktan sonra ne olur?
Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz. Ceza mahkemesi ve hukuk mahkemesi alanlarındaki dosyalarda geçerli olan hukuki işlemleri içerir. Kesin karar, dava dosyasının karara bağlandığını gösterir.
Boşanma kararı çıktıktan sonra nüfusa ne zaman geçer?
Karar açıklandıktan sonra itiraz için 2 haftalık bir süre vardır. Bu süre, mahkemeye itiraz hakkından feragat başvurusunda bulunularak da kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmediği takdirde) karar kesinleşir ve boşanma kararı genellikle 4-5 gün içinde tescil edilir.
Boşanma kararı çıktıktan sonra imza atmasa ne olur?
Şimdi taraflar boşanma kararının ardından imza atmazlarsa, yani gidip gerekçeli kararı tebliğ etmezlerse karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam eder.
Boşanma davasının bittiği nasıl anlaşılır?
Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde taraflar, varsa itirazlarını temyiz yoluyla sunarlar. Bu temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.
Boşanmada gerekçeli karar çıktıktan sonra ne yapılır?
Düzenlenecek gerekçeli karar, taraflardan birinin talebi üzerine taraflara tebliğ edilir. Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf mahkemesine başvurulmazsa boşanma kararı kesinleşir.
Boşanma kararı kesinleştikten sonra ne olur?
Aynı taraflar ve aynı dava sebebi, yani aynı olgular ile kesin kararla sonuçlanmış bir uyuşmazlıkta yeni bir dava açılamaz. Son karar, boşanma kararı kesinleştikten sonra ilk derece mahkemesi olan Aile Mahkemesi tarafından verilir ve karara itiraz etme olanağının artık bulunmadığını belirtir.
E-devlette karara çıkmış ne demek?
Dava e-devlet üzerinden karara bağlanmışsa bu ne anlama gelir? E-devlet üzerinden dava kararı aldıysanız, davaya ilişkin mahkemenin kararı kesinleşmiş demektir. Bu sonuca göre; dava kabul edilebilir, reddedilebilir veya kısmen kabul edilip reddedilebilir.
Boşanınca e-devlette ne yazar?
Boşanma tescil edildikten sonra e-devlete giriş yaptığınızda profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu durumda başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Mahkemede hakim yüzünüze boşandığınızı söylerse boşandığınızı düşünmeyin demiştik.
Boşanma kararı nasıl kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, karara karşı iki (2) haftalık süre içinde itiraz edebilirler; bu itiraza, kararın kesinleştiğine dair bir dosya da eklenir.
Karara çıkmış boşanma davası ne zaman kapanır?
Karar verilen işlemin sonuçlanması için istinafın da sonuçlanması gerekir. Bu, dosyanın ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hukuka aykırılık halinde Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesiyle tamamlanır. İtiraz edilmezse, dava karardan itibaren ortalama iki ay içinde sonuçlandırılır.
Karara çıkmış dosyamı nasıl görebilirim?
Dava dosyasının detaylarına UYAP Vatandaş Portalı’ndan detaylı bir şekilde ulaşılabilir. Dosya numarasından davanın açıldığı tarihe, dava türünden duruşma günü ve saatine kadar. Dosya durumu kararı verilmişse kararın sonucu da bilinecektir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat Portalı’ndan takip edebilirler.
Duruşma yapılmadan karara çıkmış ne demek?
6100 sayılı HMK’nın 353/1-b-2. fıkrasında: “Duruşmada kusur bulunmamakla birlikte, kanunun olaya uygulanmasında hata vardır ve yeniden yargılamaya gerek yoktur veya kararın gerekçesinde hata varsa, esas hakkında duruşma yapılmaksızın düzeltme yoluyla yeniden karar verilir.” denilmektedir.
Karara çıkmış boşanmadan dönülür mü?
Bu süreçler tamamlandığında karar kesinleşir ve kesin hüküm haline gelir. Kesin hükmün yasal sonuçları, mahkemenin herhangi bir kararının artık uygulanabilir olmasıdır. O zaman geri dönüş yoktur ve mahkeme emrine uymak zorunludur.
Boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, karara karşı iki (2) haftalık süre içinde itiraz edebilirler; bu itiraza, kararın kesinleştiğine dair bir dosya da eklenir.
Gerekçeli karardan sonra karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İtiraz ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Karara çıkmış boşanma davasından vazgeçilir mi?
Feragat şarta bağlı olamaz. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun ilgili maddesinde açıkça belirtildiği üzere, feragat kesin bir hükümle sonuçlanır ve feragat eden tarafın daha sonra davadan çekilmesi mümkün değildir.
Tavsiyeli Bağlantılar: 5 Sınıfta Hangi Söz Sanatları Vardır