BEP’in önemi nedir?
IEP, özel eğitim ihtiyaçları olan kişileri eğitim süreci boyunca etkili bir şekilde desteklemek için önemli bir araçtır. Programlar, öğrencilerin güçlü yönlerini geliştirmelerine ve özellikle zorluklarına ve öğrenme güçlüklerine odaklanarak zayıf yönlerini azaltmalarına yardımcı olur.
BEP biriminin görevleri nelerdir?
MADDE 48 – (1) BEP Geliştirme Biriminin görevleri şunlardır: a) BEP’in hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin çalışmaların koordinasyonunu sağlamak. b) Öğrencinin tüm gelişim alanlarındaki özelliklerine ve eğitim ihtiyaçlarına göre Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) değişiklik ve düzenlemeler yapmak.
Neden BEP hazırlanmalıdır?
BEP’in amacı, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuğun en uygun eğitimi almasını sağlamak ve çocuğun eğitimsel değerlendirmesini yapmaktır. Bireysel Eğitim Programı ayrıntılı olarak tasarlanmıştır. Bireye göre uyarlanmış ve yüksek netlikle iş birliği içinde hazırlanmıştır. Öğrencinin performansına uygundur.
BEP raporu ne işe yarar?
IEP, öğrenciye ihtiyaç duyduğu özel eğitim hizmetlerini ve ilgili destek hizmetlerini sağlamaya yönelik yazılı bir taahhüttür. BEP, ailenin, okulun ve ilgili tüm birimlerin çalışmalarını ve öğrenciye olan katkılarını izlemek ve değerlendirmek için bir araçtır.
BEP yararları nelerdir?
BEP’in faydaları nelerdir? Eğitimde eşit fırsatları garanti eder. • Öğrenciyi bağımsız yaşama hazırlar. Aile ve okul personeli arasında bir iletişim aracı olarak hizmet eder. Öğretmen için bir plan ve rehber görevi görür.
Kaynaştırma öğrencisi BEP planı kim hazırlar?
Okul, il/ilçe özel eğitim kurulunun öğrenciye ilişkin kararını aldığında en kısa sürede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) geliştirme birimi kurularak öğrencinin Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hazırlanır.
Her dersten BEP hazırlamak zorunlu mu?
Her ders için bir IEP oluşturmak zorunlu değildir. Öğrencinin öncelikli ihtiyaçlarına göre hazırlanır. BEP birimi hangi derslerin okutulacağına karar verir. Örneğin, okuyamayan, yazamayan veya toplama ve çıkarma yapamayan bir öğrencinin öncelikle Türkçe matematik dersine ihtiyacı vardır.
Destek eğitim odası planını kim hazırlar?
Okul yönetimi, özel eğitim sınıfında eğitim gören öğrenciler ile eğitim hizmeti veren öğretmenlerin özel eğitim sınıfında bulunacağı gün ve saatleri planlar.
Kaynaştırma öğrencisi istediği okula gidebilir mi?
Kaynaştırmaya tabi tutulan öğrenci, velisinin izni ve istekli bir öğretmenin varlığı halinde, okul saatleri içinde ve kendi ders saatleri dışında telafi sınıfını kullanabilir.
BEP içeriğinde neler vardır?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) içeriğinde neler yer almaktadır? Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedeflere ihtiyaç vardır. Makale…
Sınıfta kaynaştırma öğrencisine nasıl davranılmalı?
Her aşamada, öğrencileri öğrenmeye dahil etmek ve özgüvenlerini artırmak için motive edici ve cesaretlendirici kelimeler kullanılmalıdır. Öğrenci-öğrenci işbirliği ve ortak çalışma uygulamaları dahil edilmelidir. Amaç, öğrencilerin kaynaştırma öğrencilerini kabul etmelerini ve desteklemelerini sağlamaktır.
BEP’li öğrenciye disiplin cezası verilir mi?
Zihinsel engelli veya otizmli olup özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler olarak kabul edilen öğrenciler yaptırım gerektiren davranış ve eylemlerde bulunduklarında disiplin işlemi yapılmayacaktır. Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, bu tür davranışlarda bulunan öğrenciler için gerekli önlemleri alacaktır.
BEP’in temel amacı nedir?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP); Özel eğitim gereksinimi olan bireylerin gelişimsel özellikleri, akademik başarıları ve gereksinimleri dikkate alınarak özel olarak hazırlanan ve bireye yönelik destekleyici eğitim hizmetlerini de içeren özel eğitim programıdır.
Kaynaştırma öğrencisinin hakları nelerdir?
Entegre öğrenciler ilköğretimleri boyunca tüm dersleri geçme hakkına sahiptir. Belirli davranış sorunları varsa kariyer danışmanından destek alacaklardır. Yaş gruplarındaki diğer çocuklarla iletişim kurma fırsatı verilecektir. Entegre öğrenciler mümkünse ön sıraya oturmalıdır.
BEP dosyasını kim tutar?
*IEP Ekip Lideri ve Sınıf/Lisansüstü Danışman, IEP dosyasının tutulmasından sorumludur. *Öğrencinin dersini veren tüm öğretmenler, kendi uzmanlık alanları (dersleri) ile ilgili çalışma sağlamalıdır.
BEP’in içeriğinde neler yer alır?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) içeriğinde neler yer almaktadır? Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedeflere ihtiyaç vardır. Makale…
Özel eğitimde kaba değerlendirme nasıl yapılır?
Kaba Değerlendirme Formu Kaba değerlendirme tek fırsat yöntemini kullanır. Öğrenciye temel talimatlar verilir (el yıkama, 1’den 100’e kadar ritmik olarak sayma, vb.). Öğrencinin becerileri gerçekleştirip gerçekleştirmediği gözlemlenir ve bu, ölçüm aracına doğru/evet seçeneği için (+) ve yanlış/hayır seçeneği için (-) olarak kaydedilir.
Her dersten BEP hazırlamak zorunlu mu?
Her ders için bir IEP oluşturmak zorunlu değildir. Öğrencinin öncelikli ihtiyaçlarına göre hazırlanır. BEP birimi hangi derslerin okutulacağına karar verir. Örneğin, okuyamayan, yazamayan veya toplama ve çıkarma yapamayan bir öğrencinin öncelikle Türkçe matematik dersine ihtiyacı vardır.
Destek eğitim odası nedir?
Destek Eğitim Odası; Eğitimleri sırasında desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere (engelli veya özellikle yetenekli öğrenciler) yönelik bir eğitim imkânıdır. Tam zamanlı kaynaştırma/entegrasyon yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilere ve özellikle yetenekli öğrencilere ihtiyaç duydukları alanlarda destek hizmetleri sunulmaktadır.